dimecres, 8 de juliol del 2009

Més sobre el Discóbol.

No sé si amb les altres cultures pasará el mateix. L'art i la cultura grega no está a l'abast dels historiadors sinò dels filòsofs. Resulta decepcionant certament, haver de dir : el que veig está molt a fora d'allò que sóc capaç d'explicar. No es pot enganyar al personal però amb tot això de tendències esquemátiques, de camí cap el naturalisme. Tot això són enormes mentides.

L'escultura grega no s'hi pot analitzar en funció d'aquest criteris. Dels nostres criteris. Perquè és una altra cosa. Él que jo he vista al MARQ-Alacant no té res a veure amb tot el he vist fins ara. Inclòs el David de Michelangelo. Inclòs Rodin... No hi ha paraules per expressar-ho. Nomès puc dir : mira. Contempla.

I si pot ser després d'un mes sense vore televisió. Sempre depura la mirada i la ment.

Prepara la visita amb tota la informació disponible que estiga el teu abast. Depures encara més la teua percepció. Tot allò que ja saps del Discóbol. Tot allò que pugues descobrir abans de la visita te portará més lluny quan els teus ulls descobreixen allò que hi ha en realitat. La contemplació és rápida. Les sensacions, les impressions visuals també. Tot allò que pugues descobrir abans de la visita al MARQ te faclitará anar directament a l'esència de l'escultura.

I aquesta és la meua pobra i provisional conclusió. L'escultura només és un pretexte a l'art grec arcaïc,clàssic i helenístic. La forma humana de l'escultura només és una excusa. Hi ha una altra realitat que se m'escapa absolutament. A hores d'ara.

No caigueu en la trampa visual : allò que apareix no te res a veure amb nosaltres, els humans. Ni tampoc amb allò que entenem per diví a la nostra cultura. I atenció estem parlant de còpies romanes. Tot i que unes còpies que s'acosten, al meu parer, molt fidelment l'original.

He inaugurat un altre "Camino de Santiago" cap l'art clàssic grec. Cap el Poseidó d'Artemisos i el temple de Zeus a Olimpia primerament. Els bronces de Riace. I la filosofia. I la mitologia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada